onsdag 23 december 2009

Barn ska ha rätt att känna trygghet



Antalet fall av barnmisshandel som polisanmäls fortsätter att öka. Samhället och lagstiftningen måste nu på ett tydligt och självklart sätt markera allvaret i brott mot barn, skriver Maria Kornevik Jakobsson och Johan Linander (C).

RelateratUnder de senaste 20 åren har antalet anmälningar av barnmisshandel sexdubblats. Under 2008 anmäldes nästan 2 000 misshandelsbrott mot barn i åldern 0–6 år och närmare 8 600 fall av misshandelsbrott mot barn i åldern 7–14 år. Motsvarande siffror för 2007 var 1 548 respektive 8 071.


Det är en utveckling som vi i Centerpartiet inte kan acceptera. Barn har rätt att känna trygghet under uppväxten. Hemmet ska vara en plats som präglas av respekt och värme. När våld förekommer inom hemmets väggar förvandlas tryggheten till skräck vilket kan påverka barnet under hela uppväxten och vidare i vuxenlivet.


Samhället och lagstiftningen måste på ett tydligt och mer självklart sätt markera allvaret i brott mot barn. Mot denna bakgrund har vi i Centerpartiet tagit initiativ till två förändringar i lagstiftningen avseende reglering av misshandelsbrott begångna mot barn. Ett nytt barnmisshandelsbrott som inkluderar psykisk misshandel och ett nytt barnfridskränkningsbrott.

Detta är initiativ som vi tar med oss in i de alliansarbetsgrupper som ska arbeta fram alliansens förslag till valmanifest för 2010.


Var tionde barn bevittnar våld

Ungefär vart tionde barn i Sverige bevittnar våld begånget i det egna hemmet årligen. Barn som tvingas se att en förälder blir slagen eller hotad utsätts genom dessa handlingar för psykisk misshandel. Denna typ av misshandel kan vara minst lika traumatisk som fysisk misshandel och skadar barnets grundläggande tillit till sina föräldrar.


Vi föreslår därför en ny bestämmelse i brottsbalken, barnmisshandel, som utöver fysisk misshandel också ska omfatta psykisk misshandel – som när barn bevittnar våld inom familjen.


Att barn som brottsoffer är särskilt utsatta måste tydligare framgå av lagstiftningen. Misshandel av barn bör därför få ett eget utrymme i brottsbalkens bestämmelser.

Av samma skäl bör också barnmisshandel straffas hårdare än andra misshandelsbrott. En sådan bestämmelse innebär också att ett barn som bevittnar våld inom familjen är brottsoffer och har rätt till skadestånd.


Ny brottsrubricering

Barn som bevittnar våld i hemmet är också ofta själva utsatta för misshandel. De kan ha en uppväxt med ständig rädsla, slag, hot och kränkningar. Den eller de föräldrar som ska vara barnets förebilder och trygghet är i stället deras plågoandar. Samhället måste tydligt visa på det allvar som upprepad, systematisk kränkning av barnets integritet, såväl fysisk som psykisk, innebär.


Centerpartiet vill därför införa en ny brottsrubricering; grov barnfridskränkning. På detta sätt kan flera brott mot barnet vägas samman på liknande sätt som vid grov kvinnofridskränkning som har funnits i Sverige i nästan tio år. Straffskalan för grov barnfridskränkning bör bestämmas till mellan 2 och 10 års fängelse. Med dessa förslag markerar vi tydligt barnens värde och särställning. Misshandel och kränkningar av barn ska bestraffas hårt.


Maria Kornevik Jakobsson (C)

talesperson i barnfrågor

Johan Linander (C)

rättspolitisk talesperson

söndag 13 december 2009

Nya Lidköpingstidningen

http://nlt.se/startsidan/vara/1.671636
Bra att Lidköpingstidningen tar upp fallet. För min del kunde det fått stått mera utifrån barnperspektivet. Oavsett vilka beslut som fattas, om barnen skulle vara kvar i familjehemmet eller återgång till det biologiska hemmet så var förfaringssättet helt galet utifrån ett barnperspektiv. Att jag sedan retat upp en socialdemokratisk nämndsordförande, tja det står jag ut med.

onsdag 9 december 2009

Socialtjänsten


En av samhällets viktigaste inrättningar i vårt samhälle, för att trygghetssystemet ska fungera, är socialtjänsten Det är dit människor ska kunna vända sig, då det är allt från ett litet behov, till "på liv och död" behov.
På många socialkontor tar de uppgiften på allra största allvar och jobbar mycket med sina värderingar och attityder för att kunna möta klienten på det allra bästa sätt.
Man följer Portalparagrafen och är mån att arbeta med helheten. Här ingår det också att det finns har ett klart barnperspektiv i alla frågor som rör barn och unga.
Tyvärr finns det också det socialkontor som arbetar precis tvärt emot. Och de är inte få!
Portalparagrafen med efterföljande meningar står längst in i en hylla, helheten och respekten för de som behöver hjälp är i stort sett noll. Kontoret är introvert och man arbetar efter principen -vara kollegial
Men det värsta är när det saknas kunskap och förståelse för barn. En socialsekreterare sa - "Vi har nog skadat barnen på kort sikt" om de vet att de skadar barn varför väljer de då den vägen?
Det vilar ett tungt ansvar på de handläggare som är med och fattar livsavgörande beslut när det gäller barn och deras framtid. Det borde vara självklart att de är kompetenta och pålästa när det gäller barns utveckling och behov. Att barnperspektivet ska stå överst så vi slipper nya Barnrådsutredningar.
Socialtjänsten behöver kvalitetssäkras, så att vi alla kan vara lugna med att det fungerar bra på alla Socialkontor