tisdag 31 maj 2011

Kommunstyrelsemötet den 30 maj


Listan till KS i går var lång, 50 ärenden. Några gick lätt "igenom" andra tog mera tid. Ett ärende som jag från första kommunfullmäktigemötet för denna mandatperioden inte alls varit bekväm med är -Fortbildning från Barnskötare till Förskollärare.
Ingen dum ide´kanske men som arbetsgivare måste man fundera över vilka konsekvenserna blir av ett sådant beslut.
Alliansen hade bestämt sig att följa tjänstemannaförslaget, att barnskötarna ska vidareutbilda sig till förskollärare, på egen bekostnad och med egen tid!!
Jag avstod från att rösta det där första fullmäktigemötet, andra följde efter och förslaget gick inte igenom. Det kom tillbaka till KS där jag ställde frågor, bla hur ska man kunna få pengar till sina studier om man har fyllt 50? Hur ska man kunna utbilda sig om man inte har högskolekompetens? Härryda kommun ligger långt fram vad det gäller nöjdhet av förskolan, bland föräldrarna. Är inte personalen en stor del av det? Hur kan då helt plötsligt barnskötare som arbetat länge i kommunen vara okvalificerade? Frågorna var många.
Jag fick även många svar av skolchefen bla att ingen barnskötare som valt att inte vidareutbilda sig, skulle sägas upp, men hur var det att söka en annan tjänst i kommunen? Nej det var nog inte möjligt...
Åreremiss och i går var ärendet tillbaka igen. Nu med en liten ekonomisk hjälp och en förklaran av personalchefen att det var rektorerna som bestämde vilka som ska anställas på de olika förskolorna..
En motion från socialdemokraterna var också tillbaka en andra gång -angående utökad vistelsetid i förskolan för syskon, från 15 till 25tim/vecka.
Det blev en lång debatt i både FM och i lokalpressen. Många pedagoger och hela Härrydas barnhälsoteam delade min åsikt om att små barn som fått syskon mår bäst av att vara hemma med föräldrarna och det nya syskonet. I alla fall behövde inte vistelsetiden ökas.
Jag fick vara nöjd med det nya förslaget att barn över tre år får ökad tid och de små får "bara" vara på dagis de redan bestämda 15 timmarna
Mötets sista långkörare var Medborgardialog. Personligen har jag svårt att förstå att det ska vara svårt att låta invånarna vara med och fundera över politiska frågor. Många har kunskaper som är vida överlägsna oss politiker i olika frågor.
Att se proteststormar från föräldrar när skolor ska läggas ner är ett bevis på engagemang och det ska vi tacksamt ta emot och inte låsa in oss i ett rum och hoppas "det går över"

Inga kommentarer: