torsdag 19 november 2009

FP-kvinnor vill bestämma över föräldrar och barn!

I en debattartikel i Gp den 19 nov skriver Birgitta Ohlsson och Helena Holmberg (FP) att de vill kvotera föräldradagarna ytterligare ,fyra månader till mamman och fyra månader till pappan.
Förra året var antalet missade föräldradagar på sjukpenningsnivå nära 2 miljoner, jämfört med 1,2 miljoner 2002, visar statistik från Försäkringskassan. Införandet av pappamånaden är huvudorsaken.
-Det är i huvudsak pappornas dagar som har lett till ökningen, säger Fredrik Svensson, analytiker på Försäkringskassan

Att folkpartiet då går ut och vill styra och ställa i människors liv och kvotera föräldradagarna ytterligare blir för mig helt fel signaler. Jag vill inte ha mammamånader och pappamånader jag vill ha föräldramånader.
Kvoteringen innebär att det inte är möjligt för mamman att ta över pappans dagar, om inte pappan tar ut dessa dagar dessa ”fryser” de alltså inne.
Det resulterar i att barnen får börja dagis betydligt tidigare än nödvändigt. Jag undrar var Folk partiet hittar barnperspektivet i det resonemanget?
Nej som centerpartist är det en självklarhet att ge föräldrarna och barnen makten och möjligheten att själva få bestämma över sitt liv och forma vardagen på det vis som passar just dem bäst.
Då jag tycker att det är barnens dagar och att de har rätt till dem, har jag motionerat och interpellerat om, att i stället för att låta förädradagar frysa inne även ge mor och farfarföräldrar möjlighet till att ta ut föräldradagar. Detta skulle vara en tillgång för alla tre generationerna. Det tålamod som ofta infinner sig då man umgås med sina barnbarn är förunderligt. Då många mor och farföräldrar ofta bor långt ifrån sina barnbarn skulle detta ge en möjlighet även för dem att kunna vara nära sina små
Jag vill se flera morötter och färre piskor

Inga kommentarer: