tisdag 22 juni 2010


Rödgröna och expropriation

Den 21 juni röstar riksdagen om ytterligare förstärkning av äganderätten. En klar skiljelinje kommer att visa sig mellan Alliansen och oppositionen: Socialdemokraterna och deras stödpartier kommer att rösta nej.

En enig riksdag har redan röstat ja till att det ska stå i grundlagen att den vars mark tvångsvis tas i anspråk av det allmänna ska få full ersättning. Vi var sist ut i Norden med detta. Nu ska grundlagsregeln ges ett konkret innehåll genom nya expropriationsregler. Den som tvingas sälja sin mark till staten ska få ersättning för marknadsvärdet – samt ett påslag med 25 procent för att kompensera för markens personliga värde.

De rödgröna har i en motion till riksdagen förklarat att de inte ställer sig bakom regeringens förslag om marknadsmässig ersättning vid expropriation. Det är egentligen fullt logiskt. Miljöpartiets Peter Eriksson ondgjorde sig redan 1996 över att Sverige skulle få stärkt egendomsskydd ”plötsligt och utan debatt”. Han frågade sig hur Socialdemokraterna har kunnat gå med på en så kraftig förstärkning av egendomsskyddet? Vänsterpartiet har av tradition varit emot en stark äganderätt. Tongivande vänsterpartister har uttalat att egendomsskyddet bör utmönstras ur regeringsformen. De menar att ”rätten till privategendom som en grundläggande demokratisk fri- och rättighet är en borgerlig ståndpunkt”.

Alliansen ser äganderätten som grundläggande för människors möjlighet att skapa en trygg tillvaro. Den ökar friheten för människor, eftersom den ger oss rätten att besluta själva över det vi äger, utan godtycklig inblandning från stat eller kommun. Den som skaffat sig ett hus att åldras i ska inte behöva flytta utom i yttersta undantagsfall. En stark äganderätt är också en förutsättning för en fungerande och stabil ekonomi – som i sin tur skapar förutsättningar för en fortsatt stark välfärd.

Det är inte förvånande att de rödgröna nu vänder Sveriges markägare ryggen och röstar nej till rätten att få en rimlig ersättning när staten tvångsvis tar över deras egendom. Det vi frågar oss är hur de rödgröna tänkt sig att Sverige ska kunna växa och frodas? Det är enskilda människor som – genom att använda sig av t ex mark eller annan egendom – som skapar företag och arbetstillfällen. Utan dessa människors ansträngningar blir det inga jobb. Då växer utanförskapet. Den som gör anspråk på att få regera Sverige bör också kunna besvara grundläggande frågor om sin politik. Vad är vänsterblockets inställning till enskilda människors rätt att äga och bruka sin mark? Det är mycket som hänger på svaret och vi är många som vill veta det – innan valet i september.

Inger René (M)
Vice ordförande civilutskottet

Lars Tysklind (FP)

Maria Kornevik Jakobsson (C)

Rosita Runegrund (KD)

Inga kommentarer: