fredag 8 januari 2010


Omförsäkring - inte utförsäkring!
När alliansregeringen inträdde år 2006 var det svenska sjuk skrivningssystemet i kaos. Vi hade världens högsta siffror av sjukskrivning och förtidspensioner. 140 personer om dagen skickades till förtidspension. 750 000 människor var sjukskrivna och förtids pensionerade. Vi hade den mest sjukskrivna befolkningen i hela EU, fast andra siffror visade på att vi hade en ovanligt frisk befolkning. Det fanns och finns ett tydligt systemfel

I mitt arbete som terapeut har jag så många gånger träffat på människor som i tidig ålder blivit förtidspensionerade. Att som 19-åring få pension, för att man har drogat sedan 15-års åldern,är inte humant och kommer aldrig att bli det
Jag har också träffat en kvinna som inget heller ville börja jobba efter en lång depression, men då skrämde försäkringskassan med ”gör du det blir du av med dina pengar” En annan ung kvinna försökte få pröva att komma tillbaka efter en ”lång resa” med bla missbruk, till ett normalt liv genom att testa att börja på folkhögskola, samma svar fick hon från Försäkringskassan. Förtidspensionering på det sättet innebär att samhället ”köper” sig fri för en ynka summa pengar, rätt till rehabilitering, egen försörjning och en god pension på ålderns höst uteblir. Domen kallas fattigdom
Detta omänskliga fenomen var högt prioriterad på listan över saker jag som politiker ville ändra på.
Alliansregeringen har nu tagit stora kliv från detta i och med den nya sjukförsäkringen.
Kan vi då i Alliansregeringen ta åt oss hela äran för ”kliven” i den nya socialförsäkringen?
Nej det var Socialdemokraterna som tillsatte en utredning som var klar november 2007.
Det utredningen kom fram till har Alliansregeringen i stora delar tagit fasta på. Utredaren pekar på att en av de viktigaste punkterna var att sätta in rehabiliteringsåtgärder tidigt. En annan att införa fasta avstämningstider då man prövas om man har arbetsförmåga. Dessa avstämningar är redan vid 6 och 12 månader, men man kan också få det förlängt ända till 30 månader om man har inte har arbetsförmåga eller den är liten.
Detta införde alliansregeringen den 1 juli 2008.
Jag tycker det är tragiskt att (S) med en sådan emfas säger att människor skall kastas ut från ”sjukkassan” fast de är sjuka. Det är det en total felbeskrivning och skadar och skrämmer upp människor helt i onödan, människor som ofta redan är medtagna.
De vars arbetsförmåga prövas är de som, enligt det medicinska beslutsunderlaget medicinska beslutsunderlaget, har hel eller begränsad arbetsförmåga.
Efter längst 914 dagar prövas den sjukskrivne på arbetsförmågan. Finns det möjlighet att arbeta är det viktigt att personen får hjälp till det genom en individanpassad arbetslivsinriktad utbildning och rehabilitering. Man blir omförsäkrad till arbetsmarknadens försäkringssystem med en mjuk övergång. Men har man en allvarlig sjukdom, eller på annat sätt riskerar en försämring, när man skall omförsäkras till en arbetslivsinriktad utbildning så kvarstår man i en sjukpenning med 80 % under obegränsad tid eller får förtidspension. Utredningar visar att många av dem som omförsäkras kan komma tillbaka till ett eget arbete. Enligt Försäkringskassans egen utredning så kan så många som 66 % komma tillbaka till hel eller deltid. Reformeringen av sjukförsäkringen är svår men helt nödvändig. Alternativet till de reformer vi genomför är en återgång till ett Sverige där vi inte ser människors förmåga, utan stämplar ut människor i totalt utanförskap. De som idag har förtidspension och är långtidssjukskrivna har 6 ggr större risk för en för tidig död.
Måste också trots att jag förmodligen trampar på onda tår få säga att det till sist är det handläggaren på Försäkringskassan som har den sjuke framför sig som har mandatet att säga: ”du är sjuk och ska fortsätta vara sjukskriven” eller du är så pass frisk att du kan omförsäkras till Arbetsförmedlingen.

2 kommentarer:

Helen Törnqvist sa...

Stort tack för förklaringen. God fortsättning. Mvh /Helen.

Maria sa...

Hej Helene Jag önskar dig också en God Forsättning, på ett bra Valår!