lördag 8 maj 2010

Inför en ny lag - ”Lex Sparring”

Det är hög tid att stifta en ny lag ”Lex Sparring”! Camillas matuppror, som leds av Camilla Sparring, har hittills samlat nära 90 000 namnunderskrifter – ett bevis på att svenska folket behöver en instans att vända sig till med sina problem angående maten.

Varje dag äts tre miljoner mål mat som tillagats i det offentliga köket. Många människor äter sitt huvudmål i skolan, inom äldreomsorgen eller på ett sjukhus. Matkonsumenterna på dessa platser är barn, gamla och sjuka vilka ofta är svaga samhällsgrupper. De befinner sig i en beroendesituation som är mycket svår för den enskilde att påverka. Våra äldre och deras anhöriga har idag ingenstans att vända sig då maten de blir serverade är undermålig.
Det är kommunen och landstinget som har ansvar för maten i skolor, på äldreboenden och sjukhus. Larmrapporter kommer titt som tätt som beskriver smaklös och näringsfattig mat serverad på bland annat sjukhus och äldreboende. Uppmaningarna som följer larmrapporterna kommer som ett brev på posten: Kommuner och landsting måste skärpa sig och prioritera matlagning! Därför tar vi nu sats i Centerpartiet genom att ta sikte på tre områden för att förbättra den offentliga maten: kompetensutveckling, bättre upphandling och rätten för den enskilde att kunna påverka den offentliga maten.
Jordbruksministern och regeringen satsar därför totalt fem miljoner kronor för att få bättre mat i offentlig sektor. Genom att tillföra extra pengar och ge specifika uppdrag ska maten på skolor, sjukhus och äldreboenden bli bättre. Det bästa sättet för att få bra mat i våra offentliga kök är att satsa på de människor som varje dag lagar och serverar maten.
Två miljoner kronor satsas för att öka kompetensen hos personalen som jobbar med skolmat och annan offentlig mat. Pengarna kan sökas av organisationer som jobbar med att höja kompetensen hos personalen i offentliga kök. Dessa medel söks hos Jordbruksverket. Därutöver disponerar Livsmedelsverket en miljon kronor för att arbeta aktivt tillsammans med berörda arbeta med att höja kompetensen hos personalen som jobbar med mat till barn och äldre.
Många kommuner upplever svårigheter när det gäller att ställa krav i upphandlingen. Därför ger vi nu extra resurser för att kunna hjälpa kommunerna att ställa rätt sorts krav. Miljöstyrningsrådet, som jobbar med att sprida kunskap om offentlig upphandling, får två miljoner kronor extra för att kunna satsa på att stödja kommuner i upphandlingen av just mat.
Den offentliga matens kvalité varierar idag kraftigt och det ligger på upphandlingsenheten att ha tillräckligt med kunskap för att undvika dåliga varor.
Införandet av ”Lex Sparring” innebär att den som arbetar med offentliga måltider till barn äldre, sjuka eller personer med funktionsnedsättning, är skyldig att vaka över matens kvalitet och att anmäla allvarliga missförhållanden. Socialstyrelsen bör vara den instans människor ska kunna ringa.

Inga kommentarer: