torsdag 25 juni 2009

Balkongbarn

Ett nytt begrep är balkongbarn. Balkongbarn betyder att föräldrarna är så fattiga att barnen istället för att åka på semester får tillbringa sitt lov på balkongen eller i vart fall hemma.
Jag vill inte på något vis ironisera eller förenkla att det är tufft för föräldrar att inte kunna ge sitt barn det man tror är det bästa. Att vara fattig tar mycket energi.
Men det är inte alls säkert att barnen far illa av det enkla, kanske det tom kan vara tvärtom.
Dock lite beroende på barnens ålder. Ett barn upp till 10 års ålder kan tycka att plocka blåbär i skogen med en rejäl matkorg kan vara en enorm upplevelse. Åka kommunalt till en sjö eller havet behöver heller inte kosta en förmögenhet. Mycket av det barnet tycker är roligt och spännande är gratis. Men det allra viktigaste för barnen, är att få göra det tillsammans med en eller båda föräldrarna. Att få tid rejält med tid är långt viktigare för barn än långa resor på ett flygplan. Kom ihåg att det är vi vuxna som sätter normerna det gör inte barnen. Om barnen hela tiden får höra hur tragiskt deras liv är för att de har lite pengar så blir det så, men om föräldrar kan hantera sin frustration, så tycker barnen att det räcker med ett bullbak för att ha kul

Inga kommentarer: