torsdag 11 juni 2009

Omskärelse av pojkar, nej tack

Sveriges kommuner och lansting (SKL) gick nyligen ut och rekommenderade alla lansting att erbjuda omskärelse av pojkar, även då det inte är medicinskt motiverat.
Detta innebär att man vill använda resurser och skattepengar till att ge människor rätt att med religiösa eller kulturella skäl göra helt onödiga fysiska ingrepp på sina omyndiga barn.
Självklart går pojkars omskärelse inte att jämföra med flickors omskärelse, som är ett betydligt större fysiskt men även psykiskt ingrepp.
Flickors omskärelse har väckt stor uppståndelse i Sverige i många år. Glädjande så är att för de allra flesta självklart att omskärelse av flickor inte ska på några villkor tolereras oavsett religiösa eller kulturella skäl. Det är förbjudet enligt lag sedan 1982, även om bara två fällande domar har avkunnats i svenska domstolar sedan dess.
För mig är det självklart att även pojkar ska ha rätt till en oförändrad kropp oavsett vilken religion eller kultur deras föräldrar har.
Att helt onödiga ingrepp på omyndiga pojkar ska göras med samhällets stöd i Sverige, som är ett land där vi har konsensus kring att värna individens rätt, är svårt för mig att förstå.
Barns rättigheter är lika viktiga som vuxnas men barn har inte samma möjlighet att värna sig och sin person, att då tillåta och medverka till omskärelse av pojkar blir därmed inget annat än ett svek från samhällets sida

6 kommentarer:

Britt-Louise sa...

Bra talat! Jag är helt överens med dig i denna fråga.
Glad sommar!

Larsgubben sa...

Anledningen till deras rekommendation är väl att det sker för många omskärelser i badrum och vid köksbord under tveksamma hygieniska former och med bristande kompetens. De omskärelserna är farliga.

Maria sa...

Visst kan det vara så att man vill komma åt att det sker omskärelser i hemmen, men det är ingen rätt orsak, då den typ av ingrepp inte är något annat än barnmisshandel.
Jag har träffat unga män som inte alls har varit nöjda över att de blivit omskurna. Detta bör ske om, det ska ske, när personen är i den åldern att den själv kan avgöra. Då har jag inget emot att det sker på landstingens bekostnad

Larsgubben sa...

Är det operationen som sådan (korrekt utförd på klinik med smärtlindring) och/eller att barnet inte fått välja själv som är barnmisshandel, enligt dig?

Maria sa...

barnmisshandel är om man omskär småpojkar i kök eller badrum.
För mig, som jag skrev i bloggen är det självklart att även pojkar ska ha rätt till en oförändrad kropp oavsett vilken religion eller kultur deras föräldrar har.

Maria sa...

Britt-Louise
Glad sommar till dig också!