söndag 21 juni 2009

Bra med högre straff för mord

Bra med högre straff för mord
Alliansen har som ambition att genom en serie reformer göra straffen för de grova våldsbrotten mer rättvisa och rimliga.
Ett första steg har nu tagits i och med att riksdagen röstat för att höja det tidsbestämda straffet för bland annat mord. Och det är sannerligen på tiden.
Straffskalan för mord har faktiskt sett likadan ut sedan 1965.
Den som bragt en människa om livet kunde tidigare dömas till högst tio års fängelse eller livstid.
Det sistnämnda straffet blev av Högsta domstolen efter många om och men reserverat för de riktigt allvarliga fallen.
På grund av detta fanns fram till nu ett stort glapp i straffskalan mellan tio års fängelse och livstid. Ett livstidsstraff tidsbestäms nämligen vanligen till mellan 18 och 25 år.

Nu åtgärdar alliansregeringen detta och höjer maxgränsen för tidsbestämda straff gällande mord och annan mycket grov brottslighet såsom grovt människorov och grov mordbrand till 18 års fängelse.
Detta är en mycket viktig signal från samhällets sida. Straff måste stå i proportion till brottets allvar.
För domstolarna har det varit mycket problematiskt att i mordrättegångar faktiskt kunna hitta den proportionen.
När ett mordfall inte bedömts som tillräckligt allvarligt för att ett livstidsstraff skulle kunna vara aktuellt har domstolen inte kunnat döma ut ett straff längre än 10 år!
Äntligen är den bedrövliga ordningen ändrad.
Samtidigt åtgärdas nu straffbestämmelserna så att det tidsbestämda fängelsestraffet får bestämmas till högst 18 år även vid återfall i särskilt allvarlig brottslighet.
Inte sällan har tungt kriminella personer i internationella ligor kunnat komma undan med låga straff i Sverige trots upprepad brottslighet. Nu blir det högre straff för dessa personer.
Men det finns naturligtvis mer att göra på det här området och EU spelar där en mycket viktig roll.

EU-länderna måste jobba mer samstämmigt mot den organiserade brottsligheten och EU-medborgare som begår brott i Sverige borde rimligen sitta av sitt straff i hemlandet.
Med alliansens politik har nu tagits ett viktigt steg för att yrkeskriminella, mördare och andra våldsverkare får mer rimliga och rättvisa straff.

Lars-Arne Staxäng (M)
Maria Kornevik Jakobsson (C)
Lars Tysklind (FP)
Rosita Runegrund (KD)
Riksdagsledamöter från Bohuslän

Inga kommentarer: